Οι άνδρες με εργασιακό στρες, φαίνεται ότι κρυολογούν ευκολότερα

Ο Ψυχολόγος Στέφανος Κατσάρας , εξηγεί το κατά πόσο το εργασιακό στρες συνδέεται με τα συχνά κρυολογήματα των ανδρών και τις τακτικές απουσίες τους από την εργασία.

Της Έλενας Κιουρκτσή | "Κ" - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 Βάσει έρευνας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ατζού στην Ν. Κορέα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Occupational Medicine», όταν οι άνδρες βρεθούν υπό τις ίδιες συνθήκες εργασιακού στρες με τις γυναίκες, είναι πιο ευάλωτοι στο να κρυολογήσουν. Για αυτό το ενδιαφέρον συμπέρασμα, μιλήσαμε με τον κ. Στέφανο K. Κατσάρα, Ψυχολόγο MSc-Ψυχοθεραπευτική Αθηνών.

Οι άνδρες βιώνουν διαφορετικά τις στρεσογόνες καταστάσεις στην εργασία τους από ότι οι γυναίκες;
Η έρευνα -σε μία πρώτη ανάγνωση- δείχνει ότι στους άνδρες η επίδραση του στρες
είναι εντονότερη, καθότι εμφανίζουν μεγαλύτερη κατάπτωση του ανοσοποιητικού τους συστήματος- λόγος που κρυολογούν συχνότερα από τις συναδέλφους τους και απουσιάζουν από την εργασία τους. Με μια όμως προσεκτικότερη δεύτερη ματιά η ίδια έρευνα αναφέρει ότι οι άνδρες έχουν τη τάση να μεγαλοποιούν τα συμπτώματα του κρυολογήματος, κάτι που οι γυναίκες δεν κάνουν, επιδεικνύοντας μεγαλύτερη υπομονή και αυτοσυγκράτηση. Επομένως, δεν είναι βέβαιο το οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι από τις γυναίκες στα κρυολογήματα λόγω εργασιακής πίεσης. Ενδεχομένως να φαίνεται έτσι, γιατί είναι πιο παραπονιάρηδες όταν αρρωσταίνουν, οπότε με αφορμή ένα απλό κρυολόγημα, να μένουν σπίτι, κάτι που οι γυναίκες δεν συνηθίζουν. Άλλωστε η σύνδεση του στρες με την πτώση του ανοσοποιητικού είναι ανεξαρτήτως φύλου ενώ άλλες αξιόπιστες έρευνες υποστηρίζουν ότι δεν υφίσταται στατιστικά σημαντική διαφορά στην επίδραση του εργασιακού στρες ανάμεσα στα δύο φύλα.

Γιατί οι άνδρες παραπονούνται περισσότερο όταν κρυολογούν;
Όταν οι άνδρες βιώνουν στρες, συνήθως προτιμούν να ξεσπάσουν ή να απομονωθούν και όταν αισθανθούν έτοιμοι, να επανέλθουν. Κατά επέκταση, όταν πχ κρυολογούν, η αίσθηση απώλειας ελέγχου του εαυτού τους είναι που τους κάνει να παραπονούνται περισσότερο. Με άλλα λόγια είμαι μία προσπάθεια να επανακτήσουν τον χαμένο έλεγχο. Έτσι είτε επισκέπτονται δυσκολότερα τον γιατρό τους από ότι οι γυναίκες ή όταν το κάνουν, υπερβάλουν με τα συμπτώματα τους.

Πότε κάποιος υποφέρει από εργασιακό στρες;
Το στρες δεν διαχωρίζεται εύκολα, για αυτό το άτομο το βιώνει ως μία ενιαία πίεση. Εκείνο που το διαφοροποιεί, είναι η πηγή. Εάν κάποιος παρατηρήσει ότι το στρες αυξάνεται λίγο πριν ή κατά την έλευση στην εργασία ή ότι τελειώνοντας την εργασία αισθάνεται να απουσιάζει ένα -έστω μικρό- αίσθημα πληρότητας ή και ότι στον προσωπικό του χρόνο πολύ συχνά πιέζεται για εργασιακά θέματα, τότε υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο συχνά, διαφορετικές πηγές (π.χ. οικογένεια, διαπροσωπικές σχέσεις, οικονομικοί λόγοι κ.λπ) λειτουργούν ως φαύλος κύκλος που ανατροφοδοτούν το στρες, «θολώνοντας» τις πραγματικές του αιτίες.

Τι θα προτείνατε σε άνδρες που υποφέρουν από εργασιακό στρες;
Οι τεχνικές χαλάρωσης με διαφραγματική αναπνοή βοηθάνε στην αποφόρτιση. Σημαντικό είναι επίσης να μην μεταφέρει κανείς τα προβλήματα της δουλειάς στο σπίτι και το αντίστροφο, προκειμένου να μην τα μεγεθύνει. Σε κάθε περίπτωση, όταν κανείς συνειδητοποιεί ότι έχει δυσκολίες αντιμετώπισης του στρες καλό είναι να συμβουλευτεί έναν ειδικό. Γιατί συχνά το χρόνιο συσσωρευμένο στρες καταλήγει να εκδηλώνεται ως αγχώδης διαταραχή ενώ μακροπρόθεσμα έχει σημαντικές συνέπειες τόσο στο καρδιαγγειακό όσο και στο ανοσοποιητικό σύστημα.


Για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης χρησιμοποιούμε Cookies όπως περιγράφεται στην Πολιτική Χρήσης Cookies