Ενημερωθείτε για θέματα που ενδεχομένως σας απασχολούν...

Ενημερωθείτε για θέματα που ενδεχομένως σας απασχολούν...

Όχι. Ο Ψυχολόγος εργάζεται πολλές φορές συμβουλευτικά σε φάσεις ζωής ή πάνω στη βελτίωση της συμπεριφοράς και της προσωπικότητας του ατόμου χωρίς αυτό να πάσχει από κάποια διαταραχή. Γι’ αυτό τον λόγο γενικά προτιμάται ο όρος “πελάτης” αφού ο όρος “ασθενής” δεν ανταποκρίνεται σε όλες τις περιπτώσεις.

Το περιεχόμενο της συζήτησης είναι πάντοτε απολύτως εμπιστευτικό. Το ίδιο ισχύει και για τις σημειώσεις ή οποιοδήποτε άλλο υλικό χρησιμοποιείται ως βοηθητικό για τον Ψυχολόγο. Στο υλικό αυτό έχει πλήρη πρόσβαση μόνο ο Ψυχολόγος σας. Περιορισμένη πρόσβαση στο υλικό ανωνυμοποιημένο μπορεί να έχουν και άλλοι Ψυχολόγοι ή Ψυχίατροι για θεραπευτικούς ή στατιστικούς σκοπούς, αν το κρίνει απαραίτητο ο Ψυχολόγος σας

Οι μορφές ψυχοθεραπείας είναι ασφαλώς περισσότερες από μία. Πρώτη υπήρξε η Ψυχανάλυση, αλλά στη συνέχεια ακολούθησαν άλλες μορφές όπως ο Συμπεριφορισμός, ή Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία, ο Γνωσιακός Συμπεριφορισμός, η Gestalt και άλλες. Στην Ψυχοθεραπευτική Αθηνών ακολουθούμε κατά κύριο λόγο την Ανάλυση Συμπεριφοράς ή το Γνωσιακό Συμπεριφορισμό (μία σύνθεση δηλαδή του Γνωσιακού και του Συμπεριφοριστικού μοντέλου) χωρίς ωστόσο να αποκλείονται παρεμβάσεις και από άλλα μοντέλα Ψυχοθεραπείας όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο.

Παρά το γεγονός ότι Ψυχολόγοι και Ψυχίατροι εργάζονται στο ίδιο αντικείμενο, στους ίδιους χώρους και πολύ συχνά συνεργάζονται, στην πραγματικότητα έχουν έναν διαφορετικό ρόλο γι’ αυτό έχουν και διαφορετική κατάρτιση. Ο Ψυχολόγος μελετά και αξιολογεί τη συμπεριφορά και την προσωπικότητα του ανθρώπου και εργάζεται με σκοπό τη βελτίωσή τους. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρει τις υπηρεσίες του, στα πλαίσια κάποιας διαταραχής αλλά και εκτός αυτής για τη βελτίωση της προσωπικότητας, των σχέσεων και της ποιότητας ζωής εν γένει σε απολύτως υγιείς ανθρώπους. Ο Ψυχολόγος δεν χορηγεί σε καμία περίπτωση φάρμακα. Η εκπαιδευσή του είναι Πανεπιστημιακή μέσα από τμήματα Ψυχολογίας και ως εκ τούτου έχει διδαχθεί και εφαρμόζει στην πράξη την επιστήμη της Ψυχολογίας σε όλες τις διαστάσεις της, κλινική, κοινωνική, σχολική, συμβουλευτική κ.λπ

Σε καμία περίπτωση. Αν κάποιος πελάτης έχει ανάγκη από φαρμακευτική αγωγή παραπέμπεται από τον Ψυχολόγο σε κάποιον Ψυχίατρο για συνταγογράφηση.

Η απάντηση είναι Ναι. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα είναι ο ιδανικός συνδυασμός. Ωστόσο η φαρμακευτική αγωγή θα συνταγογραφηθεί από Ψυχίατρο  ο οποίος θα πρέπει να αναπτύξει καλή συνεργασία με τον Ψυχολόγο που έχει αναλάβει την Ψυχολογική πλευρά της θεραπείας.

Η κάθε συνεδρία στην Ψυχοθεραπευτική Αθηνών διαρκεί περίπου μία ώρα

Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το σύνηθες για τις περισσότερες καταστάσεις ή διαταραχές είναι κάποιοι μήνες εβδομαδιαίων συναντήσεων. Το χρονικό αυτό διάστημα είναι εντελώς ενδεικτικό και σκοπός της αναφοράς είναι να δώσει μία τάξη μεγέθους.

Δυστυχώς όχι. Η Ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία που απαιτεί ένα χρονικό διάστημα μέχρι να αποδώσει

Παρότι φίλοι και συγγενείς κατέχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή ενός ανθρώπου σχηματίζοντας ένα υποστηρικτικό δίκτυο σε δύσκολες καταστάσεις, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το ρόλο του ειδικού. Ο Ψυχολόγος είναι ειδικά εκπαιδευμένος μέσα από μακρόχρονες διαδικασίες για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Γνωρίζει την επιστήμη του και δεν ενεργεί τυχαία. Επιπλέον επειδή είναι άγνωστος προς τον πελάτη δεν είναι δυνατόν να αποτελεί, με οποιονδήποτε τρόπο μέρος του προβλήματος το οποίο προσπαθεί να λύσει. Τέλος, ο Ψυχολόγος δεσμεύεται από το Ψυχολογικό απόρρητο.

Ασφαλώς και ΔΕΝ είναι ντροπή. Κάθε Ψυχολόγος είναι υποχρεωμένος από την κείμενη νομοθεσία να κατέχει νόμιμη άδεια άσκησης επαγγέλματος για όλη την Ελληνική Επικράτεια. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει,τότε δεν μιλάμε για Ψυχολόγο και κατά συνέπεια ΔΕΝ επιτρέπεται να χρησιμοποιεί κανείς παραπλανητικά τον τίτλο του Ψυχολόγου και φυσικά ΔΕΝ επιτρέπεται να ασκεί το έργο του Ψυχολόγου. Στον χώρο της Ψυχικής Υγείας ανάλογες άδειες άσκησης επαγγέλματος υπάρχουν για τους Ψυχιάτρους και τους Παιδοψυχιάτρους. Άλλες ειδκότητες πέρα από αυτές δεν υπάρχουν και τυχόν άλλοι ψευδεπίγραφοι τίτλοι (π.χ. σύμβουλος ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτής, οικογενειακός σύμβουλος, ψυχοπαιδαγωγός κ.λπ) είναι ανυπόστατοι και παραπλανητικοί. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να ζητά κανείς να δει την άδεια άσκησης επαγγέλματος που να φέρει την σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης χρησιμοποιούμε Cookies όπως περιγράφεται στην Πολιτική Χρήσης Cookies