Διαταραχές στην πρόσληψη τροφής

Οι διαταραχές στην πρόσληψη τροφής είναι διαταραχές που πλήττουν κυρίως νεαρά άτομα, στην πλειοψηφία τους γυναίκες. Πολύ συχνά πρόκειται για άτομα που η δουλειά τους επιβάλλει συγκεκριμένα πρότυπα εμφάνισης, με κύριο χαρακτηριστικό τους το περιορισμένο βάρος (χορευτές, αθλητές, μοντέλα κ.λπ.).

Άλλες πάλι φορές πρόκειται για άτομα που απλώς έχουν την τάση να μιμηθούν τα προηγούμενα πρότυπα που προβάλλονται από τα Μ.Μ.Ε. και επιβάλλονται από τη μόδα.

Στις διαταραχές τις πρόσληψης τροφής το περιβάλλον είναι αυτό που θα πρέπει παρατηρήσει έγκαιρα τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του ατόμου, στο σωματικό του βάρος και γενικότερα στη συμπεριφορά του. Αυτό είναι απαραίτητο να συμβεί γιατί ακόμα κι αν το άτομο αντιληφθεί ότι κάτι του συμβαίνει θα έχει ήδη χαθεί πολύς και πολύτιμος χρόνος.

Οι διαταραχές στην πρόσληψη τροφής είναι:

  • Ψυχογενής Ανορεξία
  • Ψυχογενής Βουλιμία και
  • Διαταραχή στην Πρόσληψη Τροφής μη Προσδιοριζόμενη Αλλιώς

Τα κύρια χαρακτηριστικά της ψυχογενούς ανορεξίας είναι: η διαταραχή της σωματικής εικόνας, η άρνηση του ατόμου να διατηρήσει ένα ελάχιστο φυσιολογικό βάρος και η απώλεια σημαντικού βάρους, ο έντονος φόβος του μήπως γίνει παχύ και η αμηνόρροια στις γυναίκες.

Δύο είναι οι τύποι Ψυχογενούς Ανορεξίας:

  • Περιοριστικός τύπος, όπου το άτομο χάνει βάρος μέσω της υπερβολικής δίαιτας ή άσκησης και
  • Τύπος Υπερφαγίας /Κάθαρσης, όπου το άτομο μετά από επεισόδια υπερφαγίας ή ακόμα και λήψη μικρών ποσοτήτων τροφής με τη βοήθεια προκλητών εμετών, καθαρτικών, διουρητικών ή ενεμάτων επιτυγχάνει την απώλεια βάρους.

Η ψυχογενής βουλιμία μοιάζει αρκετά με τον τύπο Υπερφαγίας /Κάθαρσης της Ψυχογενούς Ανορεξίας. Η σημαντική διάφορα τους εντοπίζεται στο βάρος του ατόμου που συνήθως είναι φυσιολογικό. Επίσης στα αντισταθμιστικά μέτρα που μπορεί να λάβει το άτομο περιλαμβάνονται υπερβολική άσκηση και νηστεία που ενδέχεται να έχουν προηγηθεί του επεισοδίου.

Η Διαταραχή στην Πρόσληψη Τροφής μη Προσδιοριζόμενη Αλλιώς δεν πληροί όλα τα κριτήρια για μία από τις παραπάνω διαταραχές.

Η παχυσαρκία δεν αποτελεί διαταραχή, ωστόσο πολύ συχνά οφείλεται εν μέρει σε ψυχολογικά αίτια, και για αυτόν τον λόγο χρήσιμη είναι η ψυχολογική θεραπεία προκειμένου το άτομο να βοηθηθεί.

Καλό θα είναι να έχουμε υπόψη ότι ψυχογενής ανορεξία είναι μία επικίνδυνη διαταραχή που συχνά έχει πολύ σημαντικές συνέπειες για τα ίδια τα ανόρεκτα άτομα αλλά και το περιβάλλον τους.


Για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης χρησιμοποιούμε Cookies όπως περιγράφεται στην Πολιτική Χρήσης Cookies