Διαταραχές της προσωπικότητας

Με τον όρο προσωπικότητα εννοούμε το σύνολο των γνωρισμάτων, συμπεριφοριολογικών και συναισθηματικών, που χαρακτηρίζουν το άτομο και του προσδίδουν ταυτότητα, αφού η σταθερότητα των γνωρισμάτων αυτών στο χρόνο κάνει δυνατή την αναγνώρισή του από τους άλλους. Ταυτόχρονα προσδίδει ιδιαιτερότητα αφού είναι επίσης δυνατή η διάκρισή του από τα άλλα άτομα.

Όταν τα γνωρίσματα αυτά παρεκκλίνουν περισσότερο από ότι είναι αναμενόμενο για τους περισσότερους ανθρώπους, όταν τα χαρακτηριστικά αυτά του ατόμου είναι άκαμπτα και δυσπροσαρμοστικά, και όταν όλα τα παραπάνω προκαλούν τελικά σημαντική λειτουργική έκπτωση ή υποκειμενική ένταση τότε μιλάμε για κάποια Διαταραχή της Προσωπικότητας.

Χαρακτηριστικό στις Διαταραχές της Προσωπικότητας είναι ότι το άτομο έχει την τάση να προσαρμόζει και να μεταβάλει στη σκέψη του το εξωτερικό περιβάλλον ώστε να εμφανίζεται σύμφωνο με τη διαταραγμένη εικόνα του ίδιου του ατόμου (αλλοπλαστικά συμπτώματα). Επίσης τα συμπτώματά του είναι σύντονα (αποδεκτά) με το «εγώ». Με άλλα λόγια το άτομο θεωρεί τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά του απολύτως δικαιολογημένα λαμβάνοντας υπόψη το αλλοιωμένο αντιληπτικά από το ίδιο εξωτερικό περιβάλλον του.

Οι Διαταραχές της Προσωπικότητας χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες που η καθεμία από αυτές περιλαμβάνει έναν αριθμό Διαταραχών.

Κατηγορία Α΄

  • Σχιζοειδής Διαταραχή της Προσωπικότητας
  • Σχιζότυπη Διαταραχή της Προσωπικότητας

(Τα άτομα της κατηγορίας αυτής δείχνουν συνήθως εκκεντρικά ή ορισμένες φορές έως και παράξενα)

Κατηγορία Β΄

  • Αντικοινωνική Διαταραχή της Προσωπικότητας
  • Οριακή (Μεταιχμιακή) Διαταραχή της Προσωπικότητας
  • Ιστριονική Διαταραχή της Προσωπικότητας
  • Ναρκισσιστική Διαταραχή της Προσωπικότητας

(Στην κατηγορία αυτή τα άτομα φαίνονται ασταθή, θεατρικά και συναισθηματικά)

Κατηγορία Γ΄

  • Αποφευκτική Διαταραχή της Προσωπικότητας
  • Εξαρτητική Διαταραχή της Προσωπικότητας
  • Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή της Προσωπικότητας (*προσοχή όχι Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή)
  • Διαταραχή της Προσωπικότητας μη Προσδιοριζόμενη Αλλιώς

(Τα άτομα που εμπίπτουν σε κάποια από τις Διαταραχές της κατηγορίας αυτής φαίνονται αγχώδη και φοβισμένα)


Γενικά η θεραπεία των ατόμων που πάσχουν από κάποια Διαταραχή της Προσωπικότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτό κυρίως οφείλεται στο ότι τα ίδια δεν αισθάνονται άσχημα με τον εαυτό τους, την Προσωπικότητά τους και κατ’ επέκταση και με τη Διαταραχή τους και δεν είναι πρόθυμα να καταβάλλουν προσπάθεια για να θεραπευτούν. Η διάγνωση, βέβαια, κάποιας Διαταραχής της Προσωπικότητας θα γίνει μόνο από τον ειδικό ήτοι τον Ψυχολόγο ή τον Ψυχίατρο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει πρόχειρα να προσπαθεί κανείς να βάζει «ταμπέλες» σε γνωστούς, φίλους, και συγγενείς.


Για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης χρησιμοποιούμε Cookies όπως περιγράφεται στην Πολιτική Χρήσης Cookies